Gladiátorok harcoltak

Az Oscar-díjas ausztrál „gladiátor”, a hasonló című alkotás címszereplője, Russel Crowe csalogatta az esemény plakátján az ökölvívás szerelmeseit a békéscsabai Havana Klubba, ahová a Surman Boxing Team szombaton első ízben szervezett nemzetközi gálát.

A Gladiátorok Harca elnevezésű gálán — melyen Győryné Tóth Zsuzsanna, a Magyar Ökölvívó Szövetség profi tagozatának vezetője is tiszteletét tette — junior, ifjúsági és gyermek amatőr, valamint az est fő műsorszámaként, négy profi mérkőzésen összesen 18 párt állítottak csatasorba.

A profik mindannyian a Surman Boxing Team tagjai, azonban van aki, Nagykanizsán, van, aki Mezőtúron készül. Többségük azonban tehetséges Békés megyei öklözők.

Az első három mérkőzés után azt hittük, hogy egyetlen pár sem bunyózza végig a négyszer három percet, amikor az est záróakkordjaként a 85 kilogrammos Varga Tibor és Detre Gábor nem túl látványos, de annál érdekesebb párharca végigment. A magasabb nagykanizsai Detre az első menetben végig határozottabban bokszolt, mezőtúri ellenfele inkább védekezett, s csak elvétve próbálkozott egy-egy ütéssel. A 2. menetben egy váratlan Varga-pofon nyomán Detre egy pillanatra megingott, ami annyira felbőszítette, hogy a 3. felvonásban neki is ment alacsonyabb ellenfelének. Úgy festett, Varga még a 3. menetet sem bírja végig, de mozgósította a tartalékait, s bár igencsak passzív volt, kihúzta a meccset. Nem jelentett meglepetést, hogy pontozással a zalai fiú győzött.

A 63,5 kg-os kondorosi Brachna Mihály és a kék sarokban álló mezőberényi Berner Dávid összecsapása jó, ha másfél percig tartott, a 76,2 kg-os lőkösházi Dalmadi Róbert és a békéscsabai Kovács Ákos ökölpárbaja a 2. menetben fejeződött be idő előtt, előbbit Berner, utóbbit Kovács nyerte. Az eleki Kovács Kristóf nem tűnt megilletődöttnek élete első profi mérkőzésén, a 69,9 kg-os fiatalember már a 2. menetben földre küldte a nagykanizsai Gazda Pétert. A népszerű „Koki” a folytatásban is irányított, minek következtében a 3. három percben rá kellett számolni ellenfelére, másodpercekkel ezután a bíró be is szüntette az összecsapást.

A gálát felvezető amatőr találkozókon a rendező klub tehetségei adtak számot tudásukról a nagyszalontai Basti Boksz Club, makói és a békéscsabai Nagyszövetség SE, valamint a Viharsarok SE reménységei ellen. Az apróságok közül Antóni Levente és Surman Áron bunyóján látszott, hogy nem keveset örököltek a komoly bokszmúlttal rendelkező édesapák tehetségéből. A nap egyetlen női párharcát a romániai Juhos Anna nyerte Varga Viktóriával szemben. A gyermek korosztály után a serdülők léptek kötelek közé, a 47 kg-os Simonka Rajmund (Surman Boxing Team)—Vass Norbert (Basti Box) meccs döntetlennel, a +76 kg-os Juhos István (Surman BT)—Bertók Benjámin (Basti Box) párharc előbbi biztos sikerével zárult.
Két ifjúsági és egy junior ökölcsata után (az ifi 60 kg-ban a surmanos Kontimér József, junior 63 kg-ban a romániai Adelin Bulboak, az ifi 64 kg-ban klubtársa, Sebastian Foghis kezét emelte magasba Váradi Zoltán bíró) a junior 75 kg-ban valóban remek csatát hozó nagyszövetséges Kecskeméti Levente és a hazai Petrovszki Ákos mérkőzése alatt jött meg igazán a szurkolók hangja. Sokatmondó volt az utóbbi 2:1-es sikerével záruló csata után az egyik szurkoló értékelése: „Hú, de jó volt!”

A junior 54 kg-ban a román Mikovszki hátfájás miatt feladta Kovács Erik ellen. 57 kilóban ifj. Antóni Antal szívós munkával őrölte fel a makói Restás erejét. A profikhoz készülő Surman Zoltán Juniornak, az ifi 69 kg-ban egy menetet sem kellett végigbokszolnia Bitai Sándor (Viharsarok SE) ellen, akit egy szép ütés után technikai K.O.-val győzött le.
 
Több nívós meccs a gálán
A több mint három és fél órás gála végén Surman Zoltánt, a gála főszervezőjét, a Surman Boxing Team vezetőjét kértük meg arra, hogy vonja meg az este mérlegét.

— Jó mérkőzéseket láttam, a többségével meg vagyok elégedve — mondta Surman — Kovács Kristóf kifejezetten jó mérkőzést vívott, remekül mutatkozott be a profik táborában. A Varga Tibor—Detre Gábor mérkőzés érdekes volt, az első menet Detréé, a második Vargáé lett, a harmadik változatos küzdelmet hozott, a negyedikben ismét Detre volt a jobb. A fiataloknál Antóni Antal és Juhos István, a kisebbeknél Surman Áron teljesítménye tetszett igazán. Szeretnénk folytatni, ha minden a tervek szerint alakul, 2017 tavaszán ismét szerveznénk egy hasonló gálát.

Gajdács Pál

Forrás: http://www.beol.hu/bekes/sport/gladiatorok-harcoltak-695637

 

Posted in Hírek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.